The food procurement in the Central-Chernozem district during the First World War (1914–1917)

Authors

  • Maxim V. Os`kin WPA International, Police Academy

DOI:

https://doi.org/10.52575/2687-0967-2021-48-4-859-870

Keywords:

food supply, Central-Chernozem district, Ministry of agriculture, grain distribution, food procurement, food storage

Abstract

One of the most important tasks of the government during the First World War was to supply the army and the front with food and fodder. Food-producing regions played a leading role in this task. One of these economic districts was the Central-Chernozem district, located South of Moscow. Most of the bread of the warring Russia was supplied by the little Russian and Volga regions. The entire set of food products for the army – bread, meat, vegetables, fats, sugar – was supplied by the Central Black Earth region due to the diversity of its geography. If the northern provinces specialized in oats, the southern ones gave vegetable oils. However, the significance of the great Russian black earth provinces cannot be overestimated – with the onset of the food crisis, they worked to supply the old capital-Moscow, and the Western front located in Belarus. With the expansion of the range of centralized food supplies and increasing transport difficulties, the role of Central Russia in the supply chain has increased even more. The gradual transition of the procurement policy to fixed prices and centralized planning took into account the surpluses of all types of food products. The proximity of the Central Chernozem region to the front lines suggested that the military authorities would purchase some of the products themselves, bypassing the structures of the Ministry of Agriculture. In 1917, almost all food was subject to the state monopoly, since the country, exhausted by the war, now supplied all raw materials to the front.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maxim V. Os`kin, WPA International, Police Academy

Doctor of Historical Sciences, Professor of the Department of Philosophy, History and Theory of State and Law, WPA International, Police Academy,
Tula, Russia

References

Алехина Е.В., Есиков С.А., Старостин М.Е., Хорошун К.Ю., Щербинин П.П., Щербинина Ю.В., 2010. Земство и кооперативное движение в Тамбовской губернии в период Первой мировой войны 1914–1918 гг. Российский крестьянин в годы войн и в мирные годы. Тамбов: 96–101.

Анфимов А.М., 1962. Российская деревня в годы первой мировой войны (1914 – февраль 1917 г.). М., Соцэкгиз, 383.

Безгин В.Б. 2004. Крестьянская повседневность (традиции конца XIX – начала XX века). М. – Тамбов, 303.

Дихтяр Г.А. 1960. Внутренняя торговля в дореволюционной России. АН СССР. М., 237.

Иванов А.А. 2002. Сельскохозяйственное производство в черноземной деревне в годы Первой мировой войны (по материалам Тамбовской губернии). Бартеневские чтения: Материалы II региональной научной конференции, посвященной 140-летию отмены крепостного права в России. Липецк: 129–139.

Ковалев Д.В. 2004. Аграрные преобразования и крестьянство столичного региона в первой четверти XX века (по материалам Московской губернии). М., МПГУ, 305.

Кондратьев Н.Д. 1993. Особое мнение. Избранные произведения в 2-х книгах. Кн. 1. М., Наука, 654.

Курская губерния и куряне в Первой мировой войне: Курский военно-исторический сборник. 2014. Вып. 14. Курск, 100.

Люкшин Д.И. 2013. Аграрный саботаж лета 1917 г. – пролог общинной революции. Государственная власть и крестьянство в XIX – начале XXI века: сборник статей. Коломна, МГОСГИ, 180.

Магомедов Р.Р., Гришакова Л.В. 2012. Война и хлеб. История продовольственной политики государства на Южном Урале в годы Первой мировой войны. Оренбург, ОГПУ, 171.

Мацузато К. 1997. «Общественная ссыпка» и военно-продовольственная система России в годы Первой мировой войны. Крестьяноведение. Теория. История. Современность. Ежегодник. 1997. Москва: 147–176.

Нефедов С.А. 2005. Февраль 1917 года: власть, общество, хлеб и революция. Уральский исторический вестник. № 10–11. (Власть и общество в российской провинции). Екатеринбург: 112–126.

Нефедов С.А. 2010. История России. Факторный анализ. Т. II: От окончания Смуты до Февральской революции. Территория будущего. М., 685.

Островский А.В. 1999. Государственно-капиталистические и кооперативные тенденции в экономике России: 1914–1917 гг. Россия и Первая мировая война (Материалы международного научного коллоквиума). СПб.: 482–496.

Островский А.В. 2013. Зерновое производство Европейской России в конце XIX – начале XX в. СПб., Полторак, 414.

Островский А.В. 2014. Животноводство Европейской России в конце XIX – начале XX в. СПб., Полторак, 441.

Петровичева Е.М. 2001. Земства Центральной России в период первой мировой войны. М., МПГУ,125.

Роднов М.И. 2012. Пространство хлебного рынка (Уфимская губерния в конце XIX – начале XX вв.). Уфа, ДизайнПресс, 224.

Самохин К.В. 2002. Мобилизации, реквизиции и заготовки для армии в Тамбовской губернии в период Первой мировой войны. Социальная история российской провинции в контексте модернизации аграрного общества в XVIII–XX вв. Тамбов.

Тагирова Н.Ф. 2014. Хлебная торговля в России 1914–1917 гг.: коллизии рыночного и государственного регулирования. Россия и Первая мировая война: экономические проблемы, общественные настроения, международные отношения. М.: 62–75.

Томпстон С.-Р. 2008. Российская внешняя торговля XIX – начала XX в.: организация и финансирование. М., РОССПЭН, 470.

Хрящева А. 1921. Крестьянство в войне и революции. Статистико-экономические очерки. М., 45.


Abstract views: 140

Share

Published

2021-12-30

How to Cite

Os`kinM. V. (2021). The food procurement in the Central-Chernozem district during the First World War (1914–1917). Via in Tempore. History and Political Science, 48(4), 859-870. https://doi.org/10.52575/2687-0967-2021-48-4-859-870

Issue

Section

Topical issues of Russian history